Εκδηλώσεις
Στατιστικά και Ανακοινώσεις

Τι σημαίνει ΤΕΡΑΤΟσπερμία;

Τι σημαίνει ΤΕΡΑΤΟσπερμία;
Τι σημαίνει ΑΣΘΕΝΟσπερμία;
Τι σημαίνει ΟΛΙΓΟσπερμία;
Τι σημαίνει ΑΖΩΟσπερμία;
Τι σημαίνει ΝΟΡΜΟσπερμία;


Μπορεί οι παραπάνω ορισμοί να ακούγονται τρομακτικοί, αλλά δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά καταστάσεις τις οποίες υφίσταται το σπέρμα. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό ανδρών έχει εξεταστεί για το σπέρμα στη ζωή του. Το σπερμοδιάγραμμα, η εξέταση η οποία μας δίνει συγκεκριμένες τιμές για την φυσιολογια του σπέρματος όσον αφορά αριθμό κινητικότητα και μορφολογία, είναι ουσιαστικά η παρατήρηση των σπερματοζωαρίων στο μικροσκόπιο και η επακόλουθη εκτίμηση χαρακτηριστικών. Πιο αναλυτικα..


Τερατοσπερμία, ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα σπερματοζωάρια δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα. Το πρόβλημα στο σχήμα μπορεί να υπάρχει σε ένα απο τα 3 διακριτά μέρη του σπερματοζωαρίου (κεφαλή, μεσαίο τμήμα ή ουρά).


Η ασθενοσπερμία, είναι η έλλειψη κινητικότητας μεγάλου αριθμού σπερματοζωαρίων. Πιο συγκεκριμένα όταν το 60% των σπερματοζωαρίων δεν κινούνται με τη φυσιολογική κίνηση, τότε μιλάμε για ασθενοσπερμία.
Η ολιγοσπερμία, μια κατάσταση που συχνά συνοδεύει την ασθενοσπερμία, είναι η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό. Πρόκειται ισως για την πιο συχνή ανωμαλία όσον αφορά στο σπέρμα.
Τέλος, η αζωωσπερμία, είναι η κατάσταση στην οποία υπάρχει πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό. Χωρίζεται σε δύο τύπους, την αποφρακτική και την μη αποφρακτική, όπου η αποφρακτική είναι συνήθως και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη μέσω χειρουργείου.
Η φυσιολογική κατάσταση του σπέρματος, στην οποία όλες οι μετρήσεις για αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία, εμπίπτουν στα φυσιολογικά πλαίσια σύμφωνα με τα κριτήρια του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ονομάζεται νορμοσπερμία.


Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω καταστάσεις μπορούν να εμφανιστούν μόνες τους αλλά και σε συνδυασμό. Η πρόληψη μέσω εξέτασης σπερμοδιαγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση τους αλλά και σε μια επιτυχή κύηση.