Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Εκδηλώσεις
Στατιστικά και Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Embryolab συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών με τίτλο: Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός, που διοργάνωσε με επιτυχία η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 1-3 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Τη Στρογγυλή Τράπεζα του Συμποσίου EMBRYOLAB με θέμα “Άσκηση, Γονιμότητα, Εγκυμοσύνη”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συντόνισαν ο κ. Νίκος Χριστοφορίδης από τo Embryolab και η κ. Ε. Κουϊδή από τη Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, οι Ειδικοί Επιστήμονες της Άθλησης, της Αναπαραγωγής, της Βιολογίας και της Διατροφής παρουσίασαν πως η άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν τη γονιμότητα και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ο κ. Νίκος Χριστοφορίδης, MD, FRCOG, DFFP, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Embryolab, παρουσίασε τη σχέση της συστηματικής άσκησης με τη γυναικεία γονιμότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση της συστηματικής άσκησης στις υπέρβαρες γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας της ωορρηξίας. Αυτό αφορά συχνά τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που μπορεί να είναι υπέρβαρες και να μην έχουν σταθερή ωορρηξία. Αντίθετα, τονίστηκε η αρνητική επίδραση της εντατικής άσκησης στη γυναικεία γονιμότητα, όταν η γυναίκα που ασκείται δεν αναπληρώνει ικανοποιητικά τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος της, και παραμένει σε αρνητικό ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας. Τέλος, τονίστηκε η σημασία στη σωστή καθοδήγηση και επιτήρηση κατά τη διάρκεια της συστηματικής και εντατικής άσκησης στις γυναίκες αθλήτριες, ώστε αφενός να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία σε ορμονικό επίπεδο, αφετέρου να αποφεύγονται παρενέργειες που έχουν σχέση με διαταραχές περιόδου και προβλήματα μείωσης της οστικής πυκνότητας.

Τις νέες οδηγίες ασφαλούς άσκησης κατά την κύηση ανέπτυξε η κα Αθανασία Ζουρλαδάνη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, PhD στη φυσική δραστηριότητα κατά την κύηση και τη λοχεία, Σ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ.

Η κα Δήμητρα Σαββάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, υποψήφια διδάκτωρ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ., παρουσίασε πως η άσκηση επιδρά στη γονιμότητα.

Στην ομιλία της, η κα Σαββάκη ανέλυσε πως ο βαθμός επίδρασης εξαρτάται από τον τύπο της άσκησης, την ένταση, το περιβάλλον που πραγματοποιείται, την ηλικία του ασκούμενου και άλλα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η σύγκριση της ισορροπημένης άσκησης έναντι της καθιστικής ζωής, ως προς το βαθμό που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Στην επίδραση της διατροφής στη γονιμότητα και της άσκησης συνδυαστικά, αναφέρθηκε η κα Ευφροσύνη Τσίρου, MD, RDN, MSc, Phd cand., Ιατρός, ειδικευόμενη Ενδροκρινολόγος, Διατροφολόγος-Απόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Διαιτολογίας.

Το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας “Spermogene” παρουσίασε η κα Κατερίνα Μούτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Γενετικής, Συγκριτικής και Εξελικτικής Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η προσέγγιση που υιοθετεί το ΒΙΟΖ – Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Mονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab αφορά στην έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας, βασιζόμενη στο ότι οι διαταραχές της γονιμότητας διαθέτουν ένα γενετικό υπόβαθρο. Δηλαδή συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού που προκαλούν υπογονιμότητα.

Στόχος είναι η ολιστική ανάλυση των μεταλλάξεων αυτών και των συνδυασμών τους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και αναλύσεων, να οδηγήσει στην κατασκευή ενός γενετικού προφίλ για κάθε κατηγορία υπογονιμότητας, που θα μπορεί να αναγνωρίζεται με την εφαρμογή ενός απλού τεστ. Το τεστ, θα γίνεται με απλή λήψη αίματος από τους άνδρες, και θα μπορεί να κατατάσσει τον κάθε έναν σε μια κατηγορία σπέρματος, υγιούς ή μη, σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ. Για την υλοποίηση του προγράμματος, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 1000 ανδρών, 18-40 ετών, οι οποίοι θα δώσουν αίμα και σπέρμα για ανάλυση.

Στην ομιλία της η κ. Μούτου, ανακοίνωσε ότι οι αθλητές που θα συμμετέχουν εθελοντικά στο “Spermogene” θα λαμβάνουν δωρεάν όχι μόνο αποτελέσματα σπερμοδιαγράμματος, όπως όλοι οι εθελοντές, αλλά θα λαμβάνουν και τα αποτελέσματα ενός πλήρους αιματολογικού ελέγχου αθλητή.

Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μία σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων από τους παρευρισκόμενους προς τους επιστήμονες, σχετικές με τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Το συμπέρασμα όλων των ομιλιών είναι ότι “η ισορροπημένη άσκηση και διατροφή,  προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες κάθε ανθρώπου, υπό τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να ανεβάσει εντυπωσιακά τόσο το επίπεδο της γονιμότητας όσο και το επίπεδο καλής υγείας.

Ευχαριστούμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στο Embryolab “υποστηρίΖΟΥΜΕ τη Γονιμότητα” καθημερινά και στηρίζουμε έμπρακτα δράσεις που αφορούν την ενημέρωση για την Υγεία και το Αθλητισμό.