Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Εκδηλώσεις
Στατιστικά και Ανακοινώσεις

Υγιές σπέρμα και τρόπος ζωής

Είναι πλέον γνωστό το πόσο η γονιμότητα και οι διαταραχές της επηρεάζουν ζευγάρια ανά τον κόσμο. Πόσο εύκολο είναι όμως να διαφυλαχτεί η υγεία του σπέρματος;
Ερευνητές του Mayo Clinic, πραγματοποίησαν έρευνα η οποία εστιάζει αρχικά στους παράγοντες που αλλοιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και στη συνέχεια, τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας του.
Πιο αναλυτικά, είναι βασικό για κάθε άντρα να γνωρίζει πως το σπέρμα του καθορίζεται απο τρεις παράγοντες, αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων. Οι αλλοιώσεις που προκύπτουν σε κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση υπογονιμότητας.
Θα πρέπει συνεπώς οι άντρες να περιορίσουν, αν όχι απορρίψουν τελείως, τα παρακάτω:
Κάπνισμα
Μελέτες δείχνουν πως το κάπνισμα προκαλεί ολιγοσπερμία!
Αλκοόλ
Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης και κατά συνέπεια, στη διαταραχή της φυσιολογικής σπερματογένεσης.
Επαφή με τοξίνες
Εάν η εργασία σας απαιτεί επαφή με εντομοκτόνα ή άλλου είδους τοξίνες, σιγουρευτείτε πως φοράτε όλο τον προστατευτικό ρουχισμό.
Υψηλή θερμοκρασία
Η συχνή επαφή των όρχεων με αντικείμενα υψηλής θερμοκρασίας όπως πχ laptop ή συχνή χρήση σάουνας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σαφές πως δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι δυνατή η βελτίωση ποιότητας του σπέρματος.
Διατροφή: Τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά και περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η διατήρηση σωστού δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) βοηθάει στην φυσιολογική σπερματογένεση.
Άσκηση: Η ήπια άσκηση 5-6 φορές την εβδομάδα βοηθάει και στην διατήρηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς αλλά και σε πλήθος άλλων λειτουργιών, μεταξύ των οποίων και η σπερματογένεση.
Στρες: Η μείωση επιπέδων στρες συμβάλλει στη μακροζωία, συνεπώς και στην αναπαραγωγική ικανότητα!

Συστήνεται πάντα η συχνή επικοινωνία με τον προσωπικό σας γιατρό και η τήρηση των συμβουλών του.



Πηγή: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/fertility/art-20047584